Udělali jsme první krok ke snížení rozpočtových schodků o 150 mld. Kč

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení schválila vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů. Tzv. konsolidační balíček, pod kterým se skrývá série úsporných opatření, byl představen vládou před dvěma měsíci s cílem pomoci státu snížit strukturální deficit hospodaření o bezmála 150 mld. Kč v následujících dvou letech. Poslanci projednávali podobu tohoto zákona od středečního odpoledne do pátečního večera. Starostové a nezávislí jsou se základní podobou ozdravného balíčku spokojení, jelikož i přes dílčí názorové rozpory plní ten nejdůležitější úkol: snižuje strukturální deficit tak, jak to hnutí STAN od začátku prosazovalo.

„Ambiciózní snížení schodku ve výši zmíněných 150 mld. Kč jsme prosazovali hlavně z důvodu rychlého trendu, kterým se Česko zadlužuje. V porovnání s ostatními státy sedmadvacítky máme suverénně nejrychlejší tempo. V poměru k HDP se naše zadlužení zvýšilo o 2,1 % bodu na 44,1 %. Je to varovný signál, že musíme dupnout na brzdu, abychom vybrali dluhovou zatáčku,” zdůvodnil kroky koalice 1. místopředseda hnutí Lukáš Vlček.

Starostové a nezávislí jsou přesvědčeni, že ozdravný balíček je nutné vnímat jako celek a přistupovat k němu jako k investici do budoucnosti naší země. Přínosy některých opatření se projeví až v delším časovém horizontu. „Při poslechu některých opozičních poslanců během rozpravy mě mrazilo v zádech. Upřímně varuji před vyjádřeními, která se snaží bagatelizovat zadlužení našeho státu nebo neudržitelnost důchodového systému. Jsou to nesmírně nebezpečná a nezodpovědná prohlášení, která v části voličského spektra mohou vyvolávat pocit, že šetřit není třeba,“ podotkl k průběhu jednání vicepremiér a předseda hnutí Vít Rakušan.

Předmětem dalšího čtení ve Sněmovně, které by mohlo proběhnout v září, bude načítání pozměňovacích návrhů. „Za náš poslanecký klub prosazujeme variantu, aby všechny koaliční strany předložily do druhého čtení jeden komplexní pozměňovací návrh, který bude zohledňovat připomínky všech členů koalice,” dodal Vít Rakušan.

Konsolidační balíček je svou komplexností jednou z nejobsáhlejších norem, které byly ve Sněmovně v posledních letech projednávány. „Navržené změny se propíší do desítek právních norem, a je tudíž přirozené, že se během projednávání najdou nějaké rozpory či nepřesnosti – zkrátka detaily, které bude třeba upravit,“ řekl Lukáš Vlček.

„O všech změnách budeme s našimi koaličními partnery vést jednání. Za Starosty máme k materiálu tři základní připomínky, které se týkají výnosů daně z nemovitosti, částečné úpravě RUD a přesunutí novin do snížené sazby DPH. Zejména u daně z nemovitosti jsme vyslyšeli připomínky zástupců Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv, kteří poukazovali na fakt, že tato daň byla vždy výlučným příjmem obcí,“ doplnil Vlček.

K navrženému ozdravnému balíčku se ve svém stanovisku vyjádřila také Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ta ocenila snahu vlády přistoupit k ozdravení veřejných rozpočtů a zároveň kvitovala, že se řada z návrhů NERVu do konečné verze balíčku propsala. Pokud budou opatření obsažená v balíčku uvedena do praxe, přispějí ke snížení celkových schodků veřejných financí pod 2% HDP už v roce 2025.

zdroj: https://www.starostove-nezavisli.cz/info-a-media/tiskove-zpravy/udelali-jsme-prvni-krok-ke-snizeni-rozpoctovych-schodku-o-150-mld-kc

Zůstaňme spolu ve spojení! Přidejte si mě na sociálních sítích:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *