Co znamená dostavba Dukovan pro Vysočinu a jaká je budoucnost české energetiky?

Není kraj, který by vyhlížel výsledek jaderného tendru tak, jako má domovská Vysočina, především pak Třebíčsko. Výstavba nových bloků v Dukovanech je otázkou celonárodní energetiky a také bezpečnostní národní prioritou.

Úkolem každé vlády musí být zajistit svým obyvatelům dostatek energií za přijatelnou cenu. Pan profesor Miroslav Bárta, mimochodem kandidát Starostů do Senátu v Praze, v knize Sedm zákonů píše, že vývoj každé společnosti a civilizace je determinován technologiemi a jinými zdroji energie a že bez objektivně levné energie nemůže společnost a civilizace ani růst, ani udržet svou komplexitu.

Jaderná energetika v Kraji Vysočina je také otázkou rozvoje průmyslu v jednom z hospodářsky nejslabších krajů. Mnoho firem na Třebíčsku je napojeno na jadernou energetiku a jde tedy o velký potenciál do budoucna i pro další jiné jaderné projekty. Přeci jen jedno z hledisek tendru bylo zapojení českých firem, hlavně pak rozvoj a transfer know-how.

Nemalé změny musí proběhnout také v oblasti školství, a to jak na středních, tak vysokých školách. Na Třebíčsku najdeme jednu z mála středních škol se specializací na jadernou energetiku. A není to tak dlouho, co jsem navštívil rektora jediné veřejné vysoké školy na Vysočině – Vysoké školy polytechnické v Jihlavě – pana docenta Zdeňka Horáka, který mi potvrdil, že jsou připraveni studijní obory směrem k jaderné energetice budoucím studentům nabídnout.

Zůstaňme spolu ve spojení! Přidejte si mě na sociálních sítích:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *