Co může stát udělat pro dostupné bydlení?

Dostupnost bydlení je dlouhodobým problémem, který trápí naši zemi. Jaké jsou možnosti státní podpory a jaké konkrétní kroky by z mého pohledu mohly přinést zlepšení?

V otázce podpory bydlení, především pak v bytových domech, není s ohledem na možnosti státního rozpočtu reálné pokrýt potřeby Česka dotacemi. Nehledě na to, že podmínky dotačních programů pro podporu bydlení jsou městy a obcemi dlouhodobě kritizovány pro omezující kritéria, jako je například nutnost neustálého sledování příjmu nájemníků obecních dotovaných bytů a podobně.

Kde tedy vidím možnost státní podpory? Především ve zvýhodněných úvěrech pro města a obce s výraznou redukcí omezujících podmínek. Touto podporou můžeme nejen pomoci rozvoji bydlení, ale také podpořit oživení ekonomiky a rozhýbat tak část zdrojů, které aktuálně leží ladem na účtech měst a obcí (aktuálně se jedná asi o 500 miliard korun).

Města a obce by podle mé zkušenosti také přivítala podporu projekční činnosti. Tedy podporu na přípravu projektové dokumentace od úrovně územního rozhodnutí a stavebního povolení po kvalitní prováděcí projektovou dokumentaci.

Zůstaňme spolu ve spojení! Přidejte si mě na sociálních sítích:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *